Robert Kubica - Portal i Forum

Pełna wersja: Heikki Kovalainen
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
[Obrazek: 2081169737593_wm.jpg]

Heikki Kovalainen (ur. 19 października 1981 w Suomussalmi) - fiński kierowca wyścigowy. Wicemistrz Serii GP2 z sezonu 2005, a obecnie kierowca zespołu McLaren w Formule 1.

Starty w GP2 i kontrakt z Renault F1 (2005-2006)

Sukcesy Fina przyciągnęły uwagę zespołu Arden International, który startował w Formule 3000. W rezultacie Kovalainen wystartował w inauguracyjnym sezonie Serii GP2 (następcy Międzynarodowej Formuły 3000), a jego partnerem został Nicolas Lapierre, który był zwycięzcą Grand Prix Makau Formuły 3. Od początku sezonu Heikki prowadził w mistrzostwach, ale w ostatnich rundach musiał uznać wyższość Nico Rosberga i zadowolić się drugą pozycją w klasyfikacji generalnej.

W sezonach 2005-2006 pełnił rolę kierowcy testowego zespołu Renault w Formule 1.

Debiut w Formule 1 (2007)

Gdy z zespołu odszedł Fernando Alonso, Heikki dostał szansę startów w sezonie 2007. Został partnerem Giancarlo Fisichelli, którego pokonał w końcowej klasyfikacji kierowców.

Przejście do McLarena (2008-)

Po zakończeniu sezonu 2007 Renault postanowiło nie przedłużać kontraktu z Finem. Kovalainen znalazł jednak zatrudnienie w zespole McLaren - po raz drugi w swojej karierze zastępując Fernando Alonso.

Fin zadebiutował w barwach nowego zespołu podczas pierwszej sesji testowej sezonu 2008, która odbyła się na torze Jerez w styczniu.
W sezonie 2008 Kovalainen grzecznie stał w cieniu Lewisa,ale chyba wreszcie się zbuntował co można wywnioskować z jego wypowiedzi:

"- Tylko raz w całym sezonie mój bolid był lżejszy. Było to na Silverstone, gdzie zdobyłem pole position. We wszystkich pozostałych sesjach kwalifikacyjnych byłem zatankowany mocniej od Lewisa. Gdyby nie to, z pewnością wygrywałbym częściej .
- Zespół doskonale widział, jak wygląda moja sytuacja. To jest coś, co musimy wyjaśnić przed nowym sezonem."

Może w kolejnym sezonie znów zobaczymy "bratobójczą" walkę w ekipie McLarena.

Guest

według mnie jest dużo lepszy od CHAMiltona , mimo że zdobył w 2008 prawie połowe co Przypadkowy mitrz świata. Chamiltom po prostu ma dużo lepszy samochód i to jest najgorsze.
No nie wiem czy miał aż tak dużo lepszy bolid..... tego to ja nie byłabym taka pewna. Hekki jest dobrym kierowcą, ale moim zdaniem nie nadaje się do "tak dobrego" teamu, bo McLaren w tamtym sezonie był w świetniej formie, czego nie można powiedzieć teraz.

Guest

Hamilton...nie przez ch xDDD

no...fajny jest

Guest

(04-13-2009 05:26 PM)Alex whysniewsky napisał(a): [ -> ]Chamiltom po prostu ma dużo lepszy samochód i to jest najgorsze.

jakim cudem Hamilton moze miec lepszy bolid niz Kovalainen skoro bolidy sa z tego samego koncernu?

Guest

właśnie ? Dodgy Jeżdzą identycznymi bolidami pod każdym względem!
Nie ma tu w ogóle mowy o przewadze bolidu..!
mogą mieć inne ustawienia

1 na suchy tor
2 na mokry

jak w tamtym roku KUB miał zawsze ustawiony bolid na mokry tor

Guest

W Mclarenie najlepsze ustawienie zawsze dają Hamiltonowi, a Gorsze Kovalaineowi. To samo było w 2007.r kiedy Alonso był w Mclarenie.

Guest

ustawienia ustawieniami przeciez kierowca je sobie dostosowuje a bolid jest ten sam i tej samej jakosci nie ma lepszego ani gorszego w tym samym koncernie
Stron: 1 2
Przekierowanie